Country

UMA

Inredningsdesign: Arno Puukko Inredningsarkitekter Gullstén - Inkinen Oy, val av möbler i samarbete med Heli Romppainen för Martela Oyj

I början av maj 2016 öppnades en helt ny typ av arbetsplats i Helsingfors för företag och frilansare. UMA erbjuder såväl arbetsstationer som mötes- eller vilorum i centrum av staden. UMA Esplanadi ligger på tredje våningen i Akademiska bokhandeln i en fastighet designad av Alvar Aalto. 

Ett nytt sätt att arbeta

UMA Esplanadi är flaggskeppet för Technopolis coworking-arbetsplatser. Utöver Helsingfors finns coworking-arbetsplatser även i sju andra städer i Finland, Norge, Ryssland, Estland och Lettland.

UMA-nätverkets (Human Workspace) lokaler kan mot en avgift användas av vem som helst från frilansare till anställda på börsföretag. UMA Esplanadi erbjuder arbetslokaler och gemenskap för cirka hundra personer. I lokalerna finns ett öppet arbetsområde, mötesrum utrustade med god videouppkoppling, tysta arbetsstationer, rum för brainstorming, avkoppling och nätverkande.

Martela har varit samarbetspartner i projektet och har ansvarat för möblering av lokalerna och även deltagit i inredningsplaneringen. De lösningar som Martela har levererat ger UMA Esplanadi en hemtrevlig känsla som stödjer medarbetarnas kreativitet och interaktion. Det viktigaste i dagens arbetsmiljöer är personalens välbefinnande.

Den moderna arbetsformen är samarbete

För Martela känns samarbetet med UMA Esplanadi som ett naturligt steg då kärnan i Martelas verksamhet är att även i framtiden skapa de bästa kontorsmiljöerna.

Nuförtiden vill många arbetstagare vars företag inte ligger i stadskärnan, hellre använda pendlingstiden till effektivt arbete. Fastän distansarbete och antalet privata företagare hela tiden ökar, försvinner inte människans behov av arbetsplats eller -gemenskap. En lyckad planering skapar förutsättningar för en trivsam miljö som främjar samarbete och nätverkande.