Country

Spira

Allt är special i spektakulära Spira

Jönköpings nya kulturhus Spira, ritat av Wingårdhs, är ett samtida utropstecken. Med en arkitektur somsticker ut och ett inredningskoncept som går hela vägen är Spira ett av få projekt där de kreativa idéerna har förverkligats fullt ut. Allt är kundanpassat och inga detaljer har tummats på. Det gäller förstås även kontorsinredningen från Martela.

11-11-11 var det magiska datumet då Spira invigdes med pompa och ståt. Input Interiör i Småland AB, som stått för helentreprenaden på inredningen, hade till torsdagen den tionde på sig att hinna klart.
– Vi hade kontroll på projektet in i det sista och var ute ur huset kvällen den nionde, pustar Inputs Carl Reuthammar som nu kan lägga ett framgångsrikt och väldigt speciellt projekt till portfolion. För det är verkligen special som det handlar om. Wingårdhs Arkitektkontor har även tagit ett helhetsgrepp om interiören. Inredningsarkitekt Sara Helder har svarat för inredningen.

Special som standard

En tredjedel av inredningen är specialtillverkad. Uttrycket och färgerna, främst då orange, från fasaderna har fångats upp även inomhus. Inne i lokalerna ligger en behaglig grå nyans på väggarna som också fångas upp i möblerna, berättar Carl Reuthammar. Till de mer spektakulära inslagen hör en 18 meter lång soffa i nio olika träslag, klädd med nio olika sorters tyg och med specialbeställd belysning.
 – Det är härligt att se ett projekt där man inte har kompromissat utan verkligen har löpt linan ut, det är ganska ovanligt i Sverige i dag. Även Wingårdhs själva säger att det är det mest helgjutna som de har fått göra på länge.

Kontor i rätt kulör

Även vad gäller möbler som inte platsbyggts är det kundanpassat som gäller. Martela står för inredningen till de 80 kontorsarbetsplatserna. Höj- och sänkbara Pinta ES med bordsskivor i ljust björkfanér och stativ inlackade i den signaturgrå kulören. Också de kundanpassade Combo-hurtsarna med jalusi är i grått men gömmer en färgstark accent i form av lådor i orange.
– För oss var det självklart att samarbeta med Martela, eftersom man är väldigt affärsmässig i alla sammanhang, inte minst när det gäller kundanpassning. Vi säger hur vi vill ha det, och så blir det. Några kompromisser är inte möjliga i ett sådant här projekt och då är det skönt att veta från början att allt går, säger Carl och avslöjar att Martela i dag nästan har en hundraprocentig dominans när Input Interiör Småland projekterar arbetsplatser. 
 – När vi kan, så väljer vi alltid Martela.
Så långt som möjligt har man vänt sig till leverantörer från närområdet, och Bodaforsbaserade Martela kvalade förstås in även geografiskt.

Lokal design

Input Interiör i Småland har levererat all inredning med undantag för publikstolarna i konsert- och teatersalongerna. Allt som allt 520 orderrader, vilket säger något om Carls och kollegornas organisationsförmåga.
– Vi har haft drivna projekt- och arbetsledare, för att inte tala om alla andra engagerade medarbetare som har huggit i när det har behövts. Vi har funnits på plats i Spira, tagit emot leveranser, avemballerat, inrett och tagit med oss emballaget därifrån – och allt har gått som smort.