Country

Skype

Godis för öga och öra

Bilderna räcker inte. För att verkligen förstå finessen med Skypes nya Stockholmskontor måste man uppleva miljön på plats. Här förenas lekfullhet och funktionalism i en upplevelse för alla sinnen.

Skypes nyinredda kontorslokaler i Münchenbryggeriet i Stockholm är godis för ögon känsliga för form. Inom ramarna för inredningskonceptet samlas det bästa från mer än 50 olika leverantörer, Martela inte minst. Och resultatet är något alldeles eget.

Bakom utformningen står ett team från pS Arkitektur och möblerna har levererats av AB Evert Lindelöf. pS Arkitektur är känt för sina konceptinredningar för kontor, och har med tiden också blivit något av en favorit bland internationella mediaföretag. På meritlistan finns uppdrag för bland annat MTV, Aftonbladet och TV 1000.
– Vi arbetar mycket med storytelling som ett sätt att återspegla uppdragsgivarens verksamhet och varumärke. Ett arbetssätt som i mångt och mycket påminner om reklambyråns, förklarar Peter Sahlin som är VD för pS Arkitektur.

Inspirerande rekryteringsverktyg

I fallet Skype var avsikten att genom inredningen uttrycka den lekfullhet och funktionalitet som är starkt förknippad med företagets varumärke. Som en av föregångarna inom chat, röst- och videosamtal över internet var det självklart att Skypes anknytning till ljud och bild måste tydliggöras. Ett återkommande romboidformat mönster i golv och inredning syftar på alla de noder som skapas när människor över hela världen skypar med varandra, och Skypes molnlogotyp har översatts till lekfulla mönster i väggbeklädnad och belysning. Målet har varit att skapa en attraktiv och inspirerande arbetsplats som bryter med invanda cellkontorsmönster. En miljö som får kreativa och innovativa idéer att bubbla upp till ytan, och blomma ut.
– Tanken är såklart att kontorsmiljön ska fungera som ett rekryteringsverktyg. I arbetet med att fånga upp världens ledande hjärnor inom branschen är det viktigt att kunna erbjuda en spännande arbetsmiljö i en attraktiv stad. Stockholmskontoret kan erbjuda allt det här, säger Peter Sahlin.

Akustisk perfektion

Med fokus på audio- och videoutveckling är Skype i Stockholm en central nerv i företaget. Här finns ljud och bildlabb som inte får fotograferas, och hur lekfull inredningen än är har funktionaliteten, i just dessa rum, kommit först.
– För oss arkitekter har det varit häftigt att få skapa en miljö med så oerhört höga akustiska krav. Jag skulle vilja påstå att det inte finns många arbetsplatser utanför radio-, film- och tevebolagen som har så bra akustik. Efterklangen i Skypes labbrum är extremt dämpad.  I alla de  ”vanliga” mötesrummen är den så kort som 0,6 sekunder – att jämföra med det dubbla i ett vanligt kontor eller det tredubbla  i en kyrka. 

Lättarbetat för tung teknik

Som inredningsprojekt ställde Skypekontoret också ovanligt höga krav på god kommunikation. Tidsramarna var snäva och kundens ansvariga projektledare satt i London. Efter en inledande workshop gjorde projektgruppen flera besök på plats, men de flesta möten avhandlades föga oväntat via Skype. För Stina Lindelöf på AB Evert Lindelöf var den stora utmaningen att få alla möbler på plats inom de fyra dagar som stipulerats i tidsplanen.
– Med så många leverantörer och så många specialutformade produkter var det en kraftansträngning. Men det gick, tack vare erfarenhet och våra snabba och flexibla leverantörer, säger Stina Lindelöf som medger att inte minst Martela fått bevisa vad man går för.
– Martela har bland annat levererat möbler till alla arbetsplatser, 100 st Pinta-bord, och konferensbord ur Form-serien. Gänget på Martela gjorde verkligen ett fantastiskt jobb, inte minst som det gjordes många ritningsändringar under resans gång.

Pinta-borden är skräddarsydda för Skype som av naturliga skäl ställer extremt höga krav på arbetsplatsutrustningen. Arbetsborden ska ha plats för och tåla tyngden av upp till fem bildskärmar. Extrautrustning i form av kabelkorgar är förstås ett måste.
– Dessutom blev vi glatt överraskade när Martela lyckades leta upp exakt den typ av lite längre skyddsborst för kabeldragningen som Skype ville ha.

Internationellt uppmärksammat

– Det har varit ett fantastiskt roligt projekt att arbeta med. Skype sprakar verkligen av färg, samtidigt som resultatet ändå är 100% funktionellt och rentutav minimalistiskt. pS har verkligen gjort ett toppenjobb!
Det är Stina Lindelöf inte ensam om att tycka. I skrivande stund är Skypes nya Stockholmskontor nominerat i två stora internationella arkitekturtävlingar: Leaf International Interior Awards i London och World Festival of Interior i Barcelona. Vi håller tummarna.