Country

Scheiwiller Svensson

Teamwork hos Scheiwiller Svensson

När Scheiwiller Svensson Arkitektkontor nyinredde sina lokaler utgick man från teamets betydelse för det kreativa arbetet. 

Scheiwiller Svensson är ett arkitektkontor i stark tillväxt – just nu jobbar ett 40-tal medarbetare på kontoret på Åsögatan i Stockholm. Istället för att nischa sig har man valt att arbeta brett med många olika typer av uppdrag, från kontor till industri, retail och bostäder. Bland uppdragsgivarna finns bland annat Inditex-koncernen: Scheiwiller Svensson ansvarar för om- och nyetableringar i Skandinavien för varumärken som Zara, Zara Home och Massimo Dutti. Ett annat pågående uppdrag är Johnson och Johnsons nya svenska huvudkontor i Ulriksdal.

Det egna kontoret är väl inbott vid det här laget. Scheiwiller Svensson flyttade in 1995, byggde om 2000 och nu var det alltså dags för en uppdatering.

”Det har ju hänt en hel del på 15 år. Framförallt är vi inte längre beroende av så stora skrivbord eftersom datorer och teknisk utrustning har blivit mycket mindre. Samtidigt har vi blivit betydligt fler”, konstaterar Anders Börthas, arkitekt SIR/MSA på Scheiwiller Svensson och den som har lett arbetet med omdaningen. 

”Vi arbetar mycket i team, och det har påverkat utformningen. Det finns många möjligheter för medarbetarna att flytta runt och jobba i olika projekt. Men vi arbetar inte i en aktivitetsbaserad kontorslösning, alla har sina egna, fasta arbetsplatser att falla tillbaka på.”

Utmed ena långsidan finns även ett långbord med utrymme för såväl spontana som planerade sittningar, ensamma eller tillsammans.

Företagets arbetsmetodik har även inspirerat till den muralmålning av Beatrice Orlando som sätter tonen för rummet. Den i övrigt svarta och vita färgskalan kontrasteras också av rummets balkar och gjutjärnspelare som målats gula. Målet har varit att framhäva lokalens industriella arv och samtidigt skapa en skön arbetsmiljö.

Akustiken har ägnats stor uppmärksamhet i det öppna kontoret, och som bas har Scheiwiller Svensson valt att jobba med Martelas eldrivna, höj- och sänkbara Silence-bord. Med sina 38 dB är bordet det tystast arbetande på marknaden; i praktiken så upplevs det som ljudlöst. Arbetsplatserna kompletteras av BIG-förvaringar som har klätts med ett ljudabsorberande BuzziSkin från BuzziSpace.

”Inledningsvis har vi valt att jobba utan skärmar mellan skrivborden, men det är något vi kommer att utvärdera med tiden”, förklarar Anders Börthas.

BIG-förvaringarna har på Scheiwiller Svenssons initiativ också utrustats med ben – den första leveransen i sitt slag.

”Ju luftigare desto bättre!”