Country

Psykiatrins Hus

Inredning i balans

Att rita inredning till psykiatrin ställer arkitektyrket på sin spets. I februari öppnade Psykiatrins Hus i Uppsala sina dörrar för patienter och medarbetare. För den inre gestaltningen svarar Indicum som i nära samarbete med kunden har balanserat estetik och funktion.

Psykiatrins Hus är ett smått unikt projekt där Upplands läns landsting har skapat en samlad plats för verksamhetens öppna och slutna psykiatriska vård. Psykiatrivården i Uppsala har målet att erbjuda Europas bästa psykiatri, och det nybyggda huset om 33 000 kvadratmeter är en av grundförutsättningarna. Byggnaden ligger i direkt anslutning till Akademiska sjukhuset och ska bidra till en ännu bättre vård samt ökad integration av forskning och undervisning. Här finns plats för 500 medarbetare och 1100 patienter – och inflyttningen skedde så nyligen som i februari 2013.

Vård och administration

Inredningen har ritats av Indicum som är ett av Uppsalaregionens största inredningsarkitektkontor. Indicum har fem medarbetare och åtar sig helhetsuppdrag med planering och gestaltning av den invändiga miljön, programskrivning, inredningsprojektering, färgsättning, belysning och upphandling av inredning.
– Indicums uppdrag har omfattat hela huset med undantag för de publika delarna, berättar Kristin Östberg som är inredningsarkitekt och företagets VD.
Detta innebär att man har ansvarat för vårddelen och den administrativa delen med tillhörande kontor och personalutrymmen. Projektet har varit en stimulerande utmaning.
– Kopplingen till själva miljöupplevelsen blir så stark inom psykiatrin. Om vi i vanliga fall arbetar med estetik och varumärke så blir den här inredningen även vårdrelaterad. Vissa miljöer bör vara stimulerande medan andra ska ha en lugnande inverkan på patienten, resonerar Kristin Östberg.
– Kraven varierar väldigt mycket beroende på vilken psykiatrisk avdelning det handlar om. Vid vård av utagerande och i vissa fall våldsamma personer får inte möblerna vara tunga så att de kan användas för att skada sig själv eller andra. De får heller inte uppmuntra till våldshandlingar genom sin form. Men samtidigt ska de vara stabila och hållbara. På en avdelning för behandling av ätstörningar krävs det mjuka, stoppmöbler som är varma och sköna att sitta på. Varje avdelning blir som ett litet projekt i sig.

Ljuddämpande förvaring

I kontoren präglas lösningarna av kundanpassad förvaring och arbetsbord från Martela samt akustikskärmar från Abstracta. De flesta medarbetare flyttar från cellkontor till arbetsplatser i öppna kontor. Därför har det funnits en oro inför flytten, något som Indicum tagit på största allvar.
– Vi har haft ett extremt fokus på ljudmiljön. Målet har varit att en medarbetare ska kunna sitta och prata i telefon, utan att den man talar med hör att det finns någon annan i rummet, förklarar Kristin Östberg.
Detta har uppnåtts med hjälp av förvaringslösningar och ljudabsorberande skärmar som är högre än standard. Förvaringslösningarna, som är en kundanpassad fusion mellan Martelas Combo och Big, har i största möjliga utsträckning behållits öppna. Allt för att pärmar och annan dokumentation ska hjälpa till att suga upp ljudet. Men självklart finns här också låsbara luckor för förvaring av känsligt material och personliga tillhörigheter. Förvaringen är tillverkad i ekfanér som ger inredningen en varm ton och kompletteras av luckor lackade i grått. Pinta arbetsbord med skiva i ek och grålackat stativ följer upp temat.

4 accentfärger, 12 nyanser

Den neutrala färgskalan på arbetsmöblerna förklaras av de fyra accentfärger som Indicum har valt att arbeta med.
– Det är en byggnad med få accentfärger och liten variation i färgsättningen. Därför jobbar vi med fyra accentfärger som växlar mellan de olika lokalerna. Alla färgerna finns på alla våningar och följer inte något förväntat system, vilket gör att det blir variation i upplevelsen, förklarar Kristin Östberg.
– Accentfärgerna tas bland annat upp på de ljudabsorberande kontorsskärmarna som har ett mönster baserat på Lisa Gerdins konstverk «Luft, Tegel». Konstverket är plastfilm på glas och finns i huset. Så fort vi såg mönstret, visste vi att vi ville ha det på skärmarna.Skärmarna finns i tre nyanser av varje accentfärg. Ett «grönt» kontor har alltså skärmar i tre olika nyanser vilket skapar mer personliga platser i det öppna kontoret. Som medarbetare behöver man inte känna att alla arbetsplatser ser likadana ut, utan hittar direkt «sin» skärm.
– Före färdigställandet gjordes en provmöblering och detta var det vinnande förslaget. Vår kund har varit mycket engagerad och vi hoppas att alla ska känna sig bekväma med det nya sättet att arbeta. Ännu är det lite för tidigt att göra en utvärdering men vi har fått signaler att inredningen på vårdavdelningarna har påverkat vården positivt.

Flexibel och effektiv logistik

Arbetsplatsmöblerna har levererats av Mats Genym på Input Interiör i Uppsala. Internt har projektet koordinerats av Martelas säljare Charlotte Håkansson som tilltalas av den skickliga balansgången mellan funktion och estetik.
– För vår del har det också handlat mycket om logistik. Det har varit ett komplext projekt med extremt snäva tidsramar, vilket har ställt stora krav på flexibilitet. Vi har bland annat levererat möblerna i en knock down-lösning som monterades på plats, säger Charlotte som har erfarenhet av liknande projekt. Under 2012 levererade Martela möbler till Rättspsykiatriska i Stockholm.
– Då var det standardprodukter som valdes ut för att de klarar psykiatrins mycket höga krav på säkerhet och kvalitet. Det säger en hel del om bredden i Martelas sortiment.