Country

Montessori

Elever och lärare jobbar på lika villkor

Skolan är elevernas arbetsplats!  Den klyschan har vi hört många gånger – men vad händer om man faktiskt tar uttrycket på allvar? När Barsebäcks Montessoriskola lät bygga nytt involverades Martela tidigt i processen. Resultatet är en arbetsmiljö där elever och lärare jobbar på lika villkor.

Barsebäcks Montessori startade som en förskola redan 1973 och är i dag en komplett utbildningsverksamhet med förskola, grundskola och fritids. Skolan drivs som en ekonomisk förening av engagerade föräldrar och har ansvaret för 230 elever i årskurs F-9.

Behovet av nya lokaler har varit stort, och när beslutet fattades att bygga nytt hittade skolledningen den perfekta lösningen. Byggföretaget ER-HO Bygg som har stor erfarenhet av att bygga skolor runtom i Skåne åtog sig att uppföra, äga och förvalta fastigheten. Barsebäcks Montessoriskola fick långtidshyreskontraktet. 

Genomtänkta materialval

– Vi har byggt många skolor i området, men det är första gången vi äger en av dem själva och det har förstås gjort projektet extra roligt, säger ER-HO Byggs Mikael Hoffman. Redan från start var aktörerna mycket noga med att göra sin hemläxa och även leverantörerna, däribland Martela, involverades tidigt i projektet. Samarbetet har varit djupgående och ambitionen har varit att skapa smarta, hållbara lösningar genom att tänka efter före.

– Det här märks bland annat i materialvalen. Vi har använt hållbara material som betong och sten i fasaden och har satsat mycket på ljuddämpning och ventilation. På vissa golv ligger klinker istället för slitagekänsliga mattor. Dörrar och lister är i ek, vilket ger en väldigt fin kvalitetskänsla. Det handlar inte om överdriven lyx, utan om vardagsglädje som håller i längden. För oss som förvaltare är det ju angeläget att inte behöva renovera en gång var femte år, konstaterar Mikael Hoffman. 

Flexibel möblering

Initiativet applåderas av Björn Harkell, distriktsansvarig för Martelas Region Syd.

– Allt är så genomtänkt, vilket också har ökat friheten i möbleringen. Extra ljudisolering i tak och på golv har gjort att det inte har funnits behov av ljuddämpade möbler. Något som har gett en väldigt stor frihet i valet av möbler, säger Björn Harkell.

– Inspiring School är ett av våra starkaste produktområden och erfarenheten har lärt oss att hålla alla typer av produkter i sortimentet, eftersom inredningen ofta är det som bestäms sist. I äldre skolor är ljuddämpning i möblerna närmast ett måste.

I Barsebäck kunde man dock välja en mer okonventionell väg och i samråd mellan Martela, skolan och byggherren bestämdes att alla – lärare och elever – skulle få samma möbler.  Pinta I som arbetsbord och Grip-stolar i klassrum, uppehållsrum och matsal. Allt i vitt med grå detaljer.

– Lösningen ger stor flexibilitet. Varje lärare kan möblera klassrummet i den form som önskas – öar, U-form eller rektanglar, samtidigt som stolarna lätt kan flyttas om till sporthallen eller uppehållsrummen i samband med olika aktiviteter. Det går snabbt att ändra funktionen utan att intrycket blir rörigt. 

Populärt referensobjekt

All förvaring i klassrum och kontor sker med hjälp av Combo-moduler och administrativ personal har fått ett höjdreglerbart Pinta II-skrivbord. Uppehållsrummen är möblerade med Spot-bord i olika höjd och doughnut-formade pallar ur serien Drop. Till våren väntar också en komplettering i form av två mysiga Diagonal-soffor. Lärare och elever är mycket nöjda och för Martela har skolan snabbt blivit ett välbesökt referensobjekt.

– Vi är välkomna att ta med våra kunder både under skoltid och när verksamheten är slut för dagen. Om du vill göra ett studiebesök är det bara att höra av sig till oss på Martela, erbjuder Björn Harkell.