Country

Martela House

Vi arbetar som vi lär!

Hela branschen pratar om ”Det aktivitetsbaserade kontoret”. Men vad är det egentligen? Vi på Martela lever som vi lär. Vårt huvudkontor i Helsingfors är inrett enligt den aktivitetsbaserade konstens alla regler – och med en rejäl dos inspiration. Välkommen på visning!

Kontoret är inte vad det har varit. Arbetslivet genomgår en dramatisk förändring just nu. WiFi, trådlöst bredband och molnfunktioner har gjort jobbet oberoende av tid och plats. Det har också inneburit att det traditionella kontoret har spelat ut sin roll. Kontoret är ingalunda avskaffat, men det krävs nya grepp för att möta behoven hos företagen och deras medarbetare. Det aktivitetsbaserade kontoret är lösningen, förklarar Petteri Kolinen som är Martelas Design Director:

«Egenskaperna hos det aktivitetsbaserade kontoret bestäms i första hand av användarnas behov – inte av organisationsschemat.»

Förlust blir vinst

När medarbetarna reser mycket, jobbar från andra kontor i koncernen, från hotell eller hemifrån måste arbetsplatserna vara mycket mer flexibla. Det här gäller också för de medarbetare som faktiskt jobbar större delen av tiden på kontoret. Mycket tid tillbringas ofta i konferens- eller mötesrum och på andra platser som inte involverar ett skrivbord. Resultatet är att det aktivitetsbaserade kontoret har färre fasta arbetsplatser än det traditionella kontoret.

«Men när folk ger upp sin egen arbetsplats får de i gengäld många fler alternativ att välja på. Med smart planering kan kontorsutrymmet bli en kreativ och inspirerande arbetsplats som uppfyller behoven på ett mer flexibelt sätt», säger Petteri Kolinen.Det innebär bland annat en kombination av öppna arbetsytor med skrivbord, tysta rum för arbetsuppgifter som kräver ostördhet men också rikligt med rum för möten, konferens och socialt utbyte.

När Martela House inreddes för aktivitetsbaserat arbete delades huset därför in i tre olika zoner: publika, halvpublika och privata. Inredarna Tiina Myller, Päivi Pentikäinen och Maarit Vuori har tagit utgångspunkt i Martelas varumärkeslöfte «Inspiring Spaces».

Utställning i praktiken

En del av utställningen fungerar nu också som konferensrum och arbetsplats för våra medarbetare, vilket gör det möjligt att demonstrera de akustiska fördelarna med våra möbler i praktiken. Resultatet är ett mer flexibelt kontor som uppskattas både av medarbetarna som jobbar i kontoret dagligen, och av dem som besöker det. Dessutom har andelen kontorsyta minskat med mer än en femtedel!

Martela House håller självklart dörrarna öppna för kunder och samarbetspartners som vill uppleva det aktivitetsbaserade kontoret ”IRL”. Nyfiken – och på väg till Helsingfors? Hör av dig till din kontakt på Martela för en personlig visning.