Country

Marine Harvest

Global flexibilitet hos Marine Harvest

Marine Harvest är världens ledande  producent av atlantlax. Det nya koncernkontoret i de anrika sjöbodarna Sandviksboder i Bergen passar därmed som handen i handsken. Med traditionen i ryggen har Marine Harvest skapat en modern och flexibel arbetsplats med ett globalt perspektiv.

I februari 2013 flyttade Marine Harvest in i sina nya lokaler i nybyggda Sandviksboder. Nytt är dock ett ord som ska tas med en nypa salt, berättar Anne Langeland Lura som är administrativ chef på Marine Harvest: 

«Sandviksboder är en del av Bergens långa och rika historia och har förstås en stark anknytning till sjöfart och fiske. De här sjöbodarna omnämns för första gången redan 1767 och har sedan stått i ur och skur. I slutet på 1980-talet var de dock i så dåligt skick att de måste rivas. För några år sedan fattades beslutet att bygga upp dem på nytt. Vi var trångbodda och på jakt efter nya lokaler, så vi anmälde vårt intresse direkt.»

Storkontor för säljavdelningen

I det nya kontoret, som både är koncernkontor och huvudkontor för den norska divisionen, Marine Harvest AS, arbetar 60 personer. Hela koncernen har totalt 6200 medarbetare och finns på 50 marknader. Marine Harvest är världens största producent av odladlax och står för en femtedel av den globala produktionen. Den norska affärsenheten har odling och förädling längs hela kusten. På kontoret i Bergen finns även försäljningsavdelningen, som har fått stort utrymme när de nya lokalerna planerades.

«Lokalerna är en mix av storkontor och cellkontor. Försäljningsavdelningen vill till exempel jobba i ett öppet kontor eftersom medarbetarna har mycket kontakt och dialog med varandra. Ljudergonomin har vi löst med hjälp av skärmar och arbetsplatserna skärmas av på ett bra sätt med hjälp av höga förvaringsskåp, Big Sidoförvaring, från Martela.»

Det finns också ett antal extra arbetsplatser tillgängliga för koncernledning och medarbetare som reser över hela världen.

Ljust och funktionellt

Eftersom sjöbodarna är nybyggda har Marine Harvest projektgrupp kunnat påverka utformningen från start. Link Arkitekter med inredningsarkitekt Ingeborg Hopland Nestås har haft ett nära samarbete med fastighetsägaren och Marine Harvest i projektets alla faser.

”Eftersom lokalerna är en replika av en gammal sjöbod ville vi gärna behålla vissa historiska referenser utan att det verkade påklistrat, men basen är ljus och modern. Då fönstren är relativt små har vi arbetat med de ljusa ytorna för att maximera effekten av ljusinsläppen. Fönstrens placering i snedtaket har naturligtvis också påverkat planeringen av kontorsmöbleringen”, konstaterar Ingeborg Hopland Nestås.

Önskemålen från Marine Harvest var tydliga, berättar Anne Langeland Lura.

«Vi ville ha moderna och ljusa lokaler med den bästa ljud-, ljus- och arbetsplatsergonomin. Därför har vi valt att köpa in nya eldrivna höj- och sänkbara skrivbord, Martela Pinta ES, till samtliga medarbetare. Att kunna stå upp och arbeta och få variation under dagen är viktigt», säger Anne som också berättar att företaget haft Pinta ES även på sitt tidigare kontor. Att det enkelt gick att komplettera med bord ur samma serie var en av orsakerna till att man valde att fortsätta jobba med Martela.

För rådgivning och leveranser står Per Ivar Andreassen på rom for design a/s. Han menar att logistik och leveranssäkerhet har varit avgörande för ett så stort projekt. När ett helt koncernkontor ska fl ytta på en och samma gång är varje timma viktig. Om än ljust och modernt inredda, så är de nya lokalerna ändå utformade med respekt för det historiska arvet. Detaljer i trä bidrar med kontrast och värme. Färgstarka detaljer, bland annat i form av sittpuffarna Buzzicube 3D från BuzziSpace ger kontoret en energikick. Anne Langeland Lura och hennes kollegor har också valt att arbeta med företagets signaturfärger för att stärka varumärket. Kulörer? Laxrött och havsblått, förstås!