Country

Jet Brains

Hjärnjympa i St. Petersburg

Ett kontor, tre zoner. På IT-företaget JetBrains i St. Petersburg arbetar man aktivitetsbaserat i sju våningar. På toppen: bibliotek, musikrum och hjärnstorm. Martela Ryssland har levererat godbitar både från vårt eget varumärke och från våra samarbetspartners.

Mjukvaruföretaget JetBrains grundades i St. Petersburg år 2000 och har sedan dess vuxit med raketfart. I dag finns företaget på båda sidor Atlanten och har en rad prestigefyllda branschutmärkelser i bokhyllan. Det nya kontoret i St. Petersburg tar upp hela sju våningar och varje våning har inretts med utgångspunkt i en signalfärg. Kontoret har designats av Elena Laakso på Gullstén-Inkinen Design & Arkitektur.

Varje våning är uppdelad i olika zoner; en offentlig zon med café och lobby, en halvoffentlig zon med konferensrum samt en privat zon med arbetsplatser. Det sista våningsplanet rymmer ett bibliotek, gym, musikrum och en stor yta avsedd för brainstorming och teamwork.

”Inspirationen kommer säkert från många andra kända IT-företag som Google och Yandex, vilka alla jobbar aktivitetsbaserat. Medarbetarna har vanligtvis flexibla scheman och behöver därför en arbetsplats som möter deras behov oavsett tid på dagen – eller natten. Självklart måste också miljön vara inspirerande och stötta kreativiteten.

Det är därför som detaljerna är så viktiga”, konstaterar Daria Sushinskaya hos Martela St. Petersburg.

”Det aktivitetsbaserade kontorskonceptet speglar JetBrains varumärke på ett väldigt bra sätt. Vårt breda sortiment, i kombination det stora utbud som vi kan erbjuda via våra partners, har gjort det lätt för kunden att välja och vraka bland lösningar – oavsett om det har handlat om offentliga, halvoffentliga eller privata zoner.”

Vi har levererat och installerat såväl egna möbler, till exempel Trailer-bord och Kilta-stolar, som möbler från våra samarbetspartners, bland annat ljuddämpande lösningar som väggpaneler och telefonbås från BuzziSpace.

”Ibland behöver man lugn och ro för att vara kreativ och då är olika typer av akustiklösningar ett självklart val. Allt fler företag ser dem som som en naturlig del av arbetsmiljön och planerar in dem från början.”

I St Petersburg är det fortfarande relativt ovanligt att företagen väljer att jobba aktivitetsbaserat fullt ut, säger Daria.

”Det blir vanligare att man använder en del av kontoret på det här sättet. Men jag tror att man snart väljer att gå över helt! Fortfarande finns nog en liten rädsla för att större frihet ska ge minskad effektivitet, även om forskningen visar det motsatta.”