Country

Inspecta

Inspecta. Från vision till verklighet.

Så här fint kan det bli!  VIZ Arkitektkontor visualiserar snabbt och inspirerande möjligheterna i en lokal. Men man hjälper också till att förverkliga visionen. Inredningen av Inspectas nya kontor i Solna är ett framgångsrikt projekt där möbler från Martela bidrar till en harmonisk helhet.

1000 kvadratmeter i två våningar med verkstad, röntgen- och framkallningsrum på det nedre planet. På det övre planet kontorslokaler med arbetsplatser och generösa konferensrum. Så såg, i snabba drag, det förslag ut som VIZ Arkitektkontor presenterade för Inspecta.

«Vi är specialister på hyresgästanpassningar åt fastighets- och förvaltningsbolag. Det inbegriper allt från presentationer och 3D-illustrationer till inredningsuppdrag och projektering för renovering, ombyggnad eller nyproduktion», berättar Jörgen Larsson, byggnadsingenjör och arkitekt på VIZ.

«Vi har varit verksamma inom den här nischen länge och snabbheten är vår styrka. När en hyresgäst visar intresse är det av största vikt för våra kunder att snabbt kunna presentera ett funktionellt och inspirerande förslag. Och då krävs det erfarenhet», säger Jörgen som i dag har ett tiotal medarbetare på kontoret.

Från idé till verklighet

Hyresgästanpassningen för Inspecta i Bergshamra gjordes på uppdrag av fastighetsägaren Deka Immobilien och förvaltningsbolaget Newsec. VIZ deltog i många av mötena med kunden och när Inspecta accepterat förslaget fick man därför också erbjudandet att ansvara för inredningen.

«Eftersom vi redan var inkörda på projektet och det var väldigt tight med tiden, var det ett naturligt upplägg», konstaterar Jörgen som tillsammans med kollegerna presenterade förslag från flera leverantörer. Valet föll på Martela som VIZ arbetat med tidigare. En bidragande orsak var att även Newsec och Inspecta kände till Martela.

Inspecta är marknadsledande i Norden inom besiktning, provning, certifiering, teknisk konsultation och utbildning. Det innebär att man på Solnakontoret, vid sidan om sedvanliga kontorslokaler, också har inrett en verkstad med röntgenlaboratorium. Eftersom många av medarbetarna är ute på uppdrag hos kunder så önskade Inspecta en viss flexibilitet i utformningen. Fasta arbetsplatser skulle kompletteras av tillfälliga arbetsplatser och man ville ha generösa utrymmen för möten och utbildning. Martelas uppdrag sträckte sig därmed från arbetsplatser med tillhörande arbetsstolar till miljömöbler. Efter inledande diskussioner med Martelas Kirsi Niklasson utformade Jörgen Larsson ett förslag i samarbete med Sandra Oscarsson hos återförsäljaren Lindelöfs .

«Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Lindelöfs och ska jag sammanfatta pro jektet så är det helheten som jag är mest nöjd med. Det känns komplett.»

Konferens med komfort

Inredningen omfattar bland annat arbetsplatser med Pinta ES arbetsbord och stolarna Axia 2L samt bordsskärmar Screenit. Förvaringen består av skräddarsydda varianter på Combo och bland miljömöblerna märks borden Aktiv, Lisa och Grip samt stolar Form.

”Om jag ska välja en lösning som jag personligen är väldigt nöjd med så är det konferensrummen med Form konferensbord och klädda Soft X-stolar. Stolarna är höj- och sänkbara med gunga och har en fin komfort som jag tycker ska finnas i ett konferensrum. Vi hittade också en bra lösning med två typer av textilier framför glasytorna; ett tätt och ett transparent tyg gör det enkelt att nyansera konferensrummets funktion med hänsyn till situationen”, säger Jörgen.

Variation och valfrihet

Bredden i Martelas kollektion har varit avgörande. Endast två detaljer har specialanpassats; Comboförvaringen som försetts med diskreta urfrästa handtag och de mindre förvaringsskåpen som har specialtillverkats med olikfärgade luckor i ett dekorativt mönster.

”Det är viktigt att standardkollektionen är varierad och att det, i de fall det krävs,är möjligt att gå utanför ramarna. Om en lösning saknas kan man självklart gå till en annan leverantör, men då blir det gärna små detaljer som sticker ut och påverkar helheten. Ofta handlar det om finishen, som att ekfaneret eller kulörerna har olika variationer. Tack vare Martelas flexibilitet så slapp vi det problemet. Resultatet blev bättre samtidigt som vi sparade tid.”