If

Socialt rum med plats för individen

Tänk om…  man skulle ta och göra en liten förändring i arbetsmiljön? Om kontoret ifråga rymmer nästan 1000 arbetsplatser blir även det lilla en stor apparat. Så varför inte göra om allt från grunden? Så resonerade man på försäkringsbolaget If där man inte räds förändringar – särskilt inte när de är positiva.

What if…  tänk om något händer? If hjälper sina kunder att försäkra sig mot omständigheterna och känna sig trygga i en ständigt föränderlig värld. Som Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med 3,6 miljoner kunder och 6 400 medarbetare är man van vid att anpassa sig till nya förutsättningar. Den här gången var turen kommen till If:s svenska huvudkontor i Bergshamra, i Solna utanför Stockholm.

Mindre yta, mer trivsel

Den ökade digitaliseringen har lett till mindre pappershantering och öppnade förmöjligheten att spara in på dyrbar kontorsyta. De nästan 1000 arbetsplatserna fördelades om i en ny planlösning där helt ny kontorsinredning var förutsättningen för att skapa ett mer effektivt landskap. Kontorsytan minskades med 17 procent – utan att kompromissa med komfort, ergonomi eller personlig integritet. Lösningen gjordes av ProjArt Arkitekter och möblerna levererades av Martela via Input Interiör i Stockholm. Allt på uppdrag av Lars Sahlin som är ansvarig för Ifs kontorsservice på svenska marknaden.
  – Extra roligt eftersom If hör till våra mest trogna kunder och har varit med oss ända sedan millennieskiftet, kommenterar Vidar Hellsaeus som är key account på Martela. Förtätningen av kontorslandskapet baserades på tydliga flöden mellan arbetsplatserna och platser för paus och samvaro. Varje mötesplats skärmas av med en specialutformad ljudsluss som stänger ute ljudet från arbetsplatserna och vice versa. Även själva arbetsstationerna skräddarsyddes för att erbjuda optimal funktionalitet och avskildhet, berättar Vidar Hellsaeus.
– Bordet är ett höj- och sänkbart Pinta EQ 160×90 cm där djupet är exakt uppmätt för att passa så många användarkategorier som möjligt. Skärmarna är extra höga Screen It och som förvaringslösning har vi levererat välutrustade Combo på hjul.

Matsal i stor stil

Om kontoret upplevs som intimt de stora ytorna till trots, är matsalen en spektakulär historia där storskaligheten har drivits till sin spets – utan att tulla på intimiteten. Matsalen kännetecknas av en modern 80-talsarkitektur och har ett fantastiskt ljusinsläpp. Också här var utmaningen att skapa en trivsam restaurangkänsla, storleken till trots.
Valet föll därför på Stefan Lindfors samtida klassiker Menu, en stol tillverkad i avancerad böjträteknik, svartbetsad och klädd med grå textilsitsar ur Martelas breda materialkollektion. Borden är Martelas Kari i vitlaserad björk med tåligt, vitt laminat på själva bordsytan. Vitt, svart och grått med mjuka, tidlöst modernistiska linjer som understryker lokalens karaktär, fångar upp ljuset och kontrasterar mot de vackra trägolven.