Country

DSS

Innovativt hos DSS i Oslo

Teatergatan 5 har snabbt blivit en snackis bland de norska regeringsdepartementen. DSS nya ”högkvarter” är ett pilotprojekt där innovativa grepp har gjort det möjligt att kombinera yteffektivitet med inspirerande miljöer. Med smarta, kundanpassade lösningar har arkitekt Charlotte Windel Stang skapat ett harmoniskt kontor i centrala Oslo.

Departementens säkerhets- och serviceorganisation, DSS, servar 16 norska departement med allt från säkerhet och lokaler till kommunikation, städning och catering.

”Vårt uppdrag är att se till att departementens medarbetare ska kunna göra sitt jobb på ett bra sätt. Det är också vi som hjälper till när ett departement ska flytta eller renovera sina lokaler”, konstaterar arkitekt Charlotte Windel Stang som är projektledare på DSS. (Större renoverings- och byggprojekt utförs av Statsbygg).

DSS nybyggda lokaler på Teatergatan 5 är speciella på många sätt; inte minst är det första gången som DSS får serva sig själva med en rejäl standardhöjning. I den gemensamma servicebyggnaden arbetar nästan 160 medarbetare på sju våningar. Förutom kontor så omfattar lokalerna också teknik- och IT-avdelning, utbildning och konferens samt lager. Många medarbetare och många funktioner ska samsas på en relativt begränsad yta.

”Öppna storkontor var ett måste för att allt skulle få plats. Samtidigt hade medarbetarna det uttalade önskemålet att var och en skulle ha tillgång till en avskärmad arbetsplats. Speciallösningar var helt enkelt en förutsättning för att vi skulle lyckas. Vi har verkligen fått gå ner på detaljnivå. Målet har varit att skapa harmoni i de öppna ytorna trots att det är så mycket som ska få plats. Vi ville ha så få störningsmoment som möjligt”, förklarar Charlotte Windel Stang.

En stor del av inredningen – förvaring, arbetsbord och miljömöbler – har levererats av Martela i samarbete med forhandleren Norske Kontormøbler, numera Form Funk. En av de grundläggande utmaningarna var att erbjuda varje medarbetare förvaring och avskärmning, utan att rummet upplevdes som stökigt. Charlotte valde därför en Comboförvaring som kunde fungera som både och; skåpen anpassades efter kabelmatningen. Lösningen har specialdesignats av Charlotte och har koncentrerats till arbetsöar runtom i lokalen. Tanken är att de inte ska vara visuellt stökiga utan istället uppfattas i ett mönster. Comboskåpens förvaringstorn blir en del av installationen.

”För att få plats med alla arbetsplatser var vi tvungna att begränsa oss till arbetsbord som var 1.60 i bredd. Samtidigt var de tvungna att klara en tung last på två till fyra bildskärmar eftersom som vår IT-avdelning är väldigt teknikintensiv.”

Martela anpassade arbetsbordet, en Silence-bordsskiva med Pinta-stativ, både vad gäller storlek och belastning. Med utgångspunkt i Charlottes design gjordes också en speciell urfasning för skärmstativen och det stora antalet sladdar. Lösningen sparar bordsyta men är även estetiskt tilltalande; den döljer kablaget och bidrar till att bildskärmarna kan linjera med insynsskyddet. I samråd med en fysioterapeut valdes en ljust grå bordsskiva för bästa avbländning och arbetsergonomi – en färg som också går igen i Pintabordens grå stativ. Bordsskivan är genomfärgad i svart vilket ger en extra finess åt själva urfasningen.

Miljömöblerna har också varit mycket viktiga för slutresultatet menar Charlotte.

”Det som medarbetarna eventuellt upplever sig förlora på att arbeta i ett öppet kontor måste de uppleva att de får igen i form av ny funktionalitet och en miljö som är estetiskt tilltalande. Lokalerna omfattar därför ett antal multirum för grupparbeten, telefonsamtal och videomöten. Ute i kontoret har vi valt att använda oss av PodSofa som också kan fungera som en plats för spontana arbetsmöten. Jag gillar designen eftersom den har en dubbel funktion, både som sittplats och avskärmning. Den raka ryggen fungerar som en fristående skärm men är mycket snyggare. Smäckert men ändå stabilt. Varje våning präglas av en signaturfärg på varje våning, något som också återspeglas i färgvalen på Pod. Det är en stor fördel att man kan kombinera material och kulörer på de olika modulerna.”

Projektet har genomförts i nära samarbete med brukarna, som bland annat representerats av Tor Alvsåker, samt Norske Kontormøblers projektledare Marianne Strøm Thomassen. Också hon är nöjd med resultatet.

”Det blev en väldigt fin helhet med ett rent och finstämt uttryck.”

Sedan DSS flyttade in i sina nya lokaler har studiebesöken blivit många. Övriga avdelningar ser Teatergatan 5 som en spännande referens inför sina egna projekt och Charlotte Windel Stang gläds över intresset.

”Som arkitekt har jag min vision och det är förstås aldrig roligt att behöva kompromissa. Därför är det roligt med samarbetspartners som förstår och delar visionen och är beredda att göra sitt yttersta för att den ska bli verklighet!”.