Country

Bittium

Bittium får modernt nytt huvudkontor

Uleåborg, Finland, 2017

Inredningsdesign Riikka Kyllönen

Lokalerna anpassar sig efter projekten

It-bolaget Bittium bestämde sig för att bygga ett nytt huvudkontor i Uleåborgs teknologipark i Linnanmaa, eftersom det var i en situation som är typisk för ett tillväxtföretag. Företaget hade vuxit ur sina befintliga lokaler och de uppfyllde inte längre verksamhetens krav.

På Bittium sker produktutvecklingen ofta i projektform. Projektarbetena som pågår samtidigt kräver att lokalerna regelbundet anpassas men detta var inte möjligt med de gamla lokalerna som inte kunde ändras överhuvudtaget. De var inte särskilt trivsamma heller.

 

SCRUM-LOKALER OCH LABB FÖR TUFFA KRAV

Bittium hade sedan tidigare en lång och öppen kundrelation med Martela och denna tillit var en utmärkt utgångspunkt för planeringsprocessen. Martela hade redan designat en del objekt i Uleåborgs teknologipark så det var bra att kunna jämföra med dessa.

De nya lokalerna breder ut sig över två vingar och fyra våningar i byggnaden. Varje medarbetare har en egen arbetsstation för koncentrationskrävande arbetsuppgifter. Utöver traditionella mötesrum är varje våning också utrustad med telefonkiosker och scrum-lokaler där teamet kan samlas. De välutrustade scrum-lokalerna passar bra för konfidentiella projekt.

Bittium utrustades också med laboratorielokaler i toppklass för att uppfylla kraven på företagets mekaniska arbetsuppgifter. Det finns också ytor för avkoppling, det finns till exempel trivsamma soffgrupper och ståbord i aulan.

Mer flexibilitet och informella möten

Bittium ville planera och förverkliga de nya arbetsmiljöerna i tätt samarbete med personalen och så blev det också. Martela ansvarade för planeringen och genomförandet av det nya huvudkontoret samt återvinningen av de gamla möblerna.

Det var i en positiv anda som medarbetarna installerade sig i de nya lokalerna. De nya lokalernas anpassningsförmåga sattes genast på prov, och de visade sig att kunna anpassas snabbt efter de ständigt växlande teamstorlekarna.

“För kunden var det viktigt att det nya kontoret såg bra ut. De ville inte ha någon lyx snarare en modern och trivsam atmosfär”, berättar Martelas Petri Kukkonen. Medarbetarna har varit extra nöjda med mångsidigheten i de informella mötesrummen.