Country

Mer snurr på kontoret?

Hej Jon Lindström och Henrik Kjellberg,den dynamiska designduon bakom Pod. Hur har ni tänkt?
-Pod kan ses som en ’spin off’ på vår modulbaserade sittmöbel Diagonal som vi gjorde för Martela för några år sedan. Pod har en liknande flexibilitet men har utformats för att ge mer avskildhet i det aktivitetsbaserade kontoret. Målet var att skapa en sittmöbel med högre rygg, som skärmar av men ändå förblir utrymmessnål och nätt i sitt uttryck.Annars är det lätt hänt att möbler av den här typen blir för stora och kantiga. Därför har vi satsat på rundade, välkomnande former och en rygg som inte är onödigt hög.

Men det går också att leka titt-ut?
- Öppningarna i sidorna har flera funktioner. Dels öppnar de upp möbeln, så att den får en nättare form. Och den som sitter i, slipper känna sig instängd. Man är skyddad men upplever ändå att man har ryggen fri, att man vet vad som händer runtomkring. Öppningarna sitter också på en sådan höjd att de fungerar som armstöd. Att armarna kan röra sig fritt, få utrymme och stöd betyder mycket för frihetskänslan, man slappnar av på ett annat sätt. Dessutom ser andra om möblerna är upptagna eller inte.

PodSeat ser inte ut som en snurrstol med sin lite fyrkantiga form – men det är den?
- Ja och det har varit en otroligt viktig funktion för oss att få med. Möjligheten att kunna vända sig bort från ljud vid till exempel telefonsamtal såväl som att vända sig in mot någon för konversation gör PodSeat ännu mer praktisk. Snurrfunktionen adderar ytterligare flexibilitet. Samtidigt som man sitter inboad i fåtöljen så kan man dessutom enkelt snurra runt och skapa sig överblick. Det är en rätt härlig känsla!

Hur är det tänkt att Pod ska användas?
-För informella möten med sig själv eller andra. PodSeat är en fåtölj tänkt för en person och fungerar ju faktiskt som en egen alternativ arbetsstation i sig! PodSofa har plats för två och PodMeeting kan sättas samman till en hel liten kupé – som ett mötesrum i rummet. PodMeeting har ett större bord i mitten medan PodSofa och PodSeat kan fås med ett svängbart litet bord som är tänkt för laptopen, anteckningsblocket eller kaffekoppen. Modulerna finns i en rak variant samt en asymmetrisk med höger- eller vänsterställd öppning. Det är lätt att möblera om.

Pod-serien väckte stort intresse på Stockholm Furniture Fair. Vilka trender noterade ni själv på mässan?
-Som designers har vi levt med det aktivitetsbaserade kontoret i flera år. Därför är det roligt att se konceptet slå igenom ordentligt. Lite högre, omslutande möbler som skapar en privat zon i det offentliga är en klar trend. Ljuddämpande lösningar och material är också på frammarsch, som en direkt följd av det nya sättet att planera kontor. Samtidigt fortsätter gränsen mellan offentlig miljö och hemmiljö att suddas ut. Vi har också noterat ett nyväckt intresse för naturmaterial, det nära och det äkta. Stockholm Furniture Fair bjöd på mycket trä, textilier och taktila material.