Martelas nya kontor speglar de egna behoven

När inrednings- och arbetsmiljöexperten Martela byter hemvist i Stockholm tar man lärdom av sina egna erfarenheter. Den 280 kvadratmeter stora lokalen planeras och inreds med aktivitetsbaserade arbetsplatser som är direkt anpassade till arbetsdagens olika behov – samarbete, mer koncentrerat egenarbete, möten och paus.

– Här genomför vi det som vi hjälper våra kunder med. Vetenskapen bekräftar att de som arbetar aktivitetsbaserat blir effektivare samtidigt som medarbetarna trivs bättre. Det säger Martelas marknadschef i Sverige Jaana Ahlberg.

– Ett kontor är ju mycket mer än möbler, golv och väggar. Vi bygger något större och mer heltäckande – förutsättningar för välbefinnande, effektivitet och produktivitet. Samtidigt har vi fått ett skyltfönster där vi kan visa upp vårt sätt att arbeta.

 

Martelas fokus ligger på helhetslösningar för en god arbets- och kontorsmiljö. Det nya Sverigekontoret ligger i gatuplanet i den karaktäristiska kilformade byggnaden på Torsgatan, precis intill Barnhusbron i Stockholm. Där har Martela följt sitt eget recept. Den användarcentrerade arbetsplatsen bygger på ordentlig definition av behoven, delaktighet hos medarbetarna och inte minst ett medvetet miljö- och funktionstänkande.

– Hur många arbetsplatser behövs, om man verkligen ser hur just vi arbetar? Var och hur möts vi? Hur samarbetar vi i olika projekt? Var behöver vi lugn och ro, och var fikar vi? Det är sådana frågor som har styrt resultatet, säger Martelas inredningsdesigner Emma Nilsson som ledde planeringen av det nya kontoret.

En sak som särskiljer Martelas flexibla arbetsplatser är det tydliga miljöperspektivet. Det finns även med i kontakterna med kunderna. Redan nu kan det nya Stockholmskontoret till exempel erbjuda tillfälliga arbetsplatser för kunder och besökare.

- Och senare kanske de kan få låna en elcykel eller elbil när de besöker oss. Så ser visionen ut och det är ett arbetssätt och en service som vi också tipsar våra kunder om, säger Jaana Ahlberg.

Martela har tagit stöd i ledord som samarbete, flexibilitet och innovativ design. Färg- och materialval förstärker vad de olika delarna av lokalen ska användas till. Områden där man samarbetar med kreativa uppgifter har fått neutralt gråtonade färger. Arbetsplatser som kräver extra koncentration går mot grönt. Ytor för kommunikation präglas av röda nyanser.

Produktivitet föds i möten. I det blå mötesrummet hänger taklampor som kommer från en helt ny serie som får representera det senaste i innovativ ljusdesign. I lokalen finns även tre olika stora mobila rum som kan användas för ostörda samtal i mindre grupper.

Martelas nya Stockholmskontor är inrett för 20 medarbetare som delar på platser för möten, samtal, projektarbete och pauser i arbetet. Om man behöver en mer traditionell arbetsstation finns det elva skrivbord. Men alla är sällan upptagna samtidigt.

 

– Våra arbetsdagar ser olika ut. Därför är det ofta både opraktiskt och oekonomiskt att reservera ett eget skrivbord åt var och en, oavsett vad vi ska arbeta med. Då är det betydligt bättre att anpassa lokalen och möbleringen till det arbete som vi faktiskt ägnar oss åt, säger Jaana Ahlberg.

#Martela #inspiringoffice #NWOW #ABW

Share this page