Country

Hur kan man förbättra produktiviteten på arbetsplatsen?

Blogg: Jere Syvänne, Business Manager, Martela
Lästid: 3 min
 

Nu investerar man i människor istället för maskiner

Automation minskar rutinarbete och kunskapsarbete skapar nya arbetsplatser. Den mänskliga hjärnan har blivit den viktigaste produktionsmaskinen och dess produktivitet är en förutsättning för framgång.

Man talar om produktiviteten i kunskapsarbete men vem bär ansvaret för detta i ett företag? Enligt en ekonomichef i ett finländskt bolag håller investeringsfokus på att flyttas från maskiner till människor.

Varje kunskapsarbetare och deras arbetsgivare borde aktivt söka metoder för att förbättra produktiviteten i kunskapsarbetet. Spelar kunskapsarbetet en roll i er företagsstrategi? Hur tar man hänsyn till kunskapsarbetets behov vid utveckling av arbetsmiljö, IT-verktyg och ledarskap? Uppmuntrar man personalen att hitta sitt eget sätt att arbeta eller försöker man stöpa alla i samma form? Kunskapsarbete kräver en arbetsplatsstrategi. 

En arbetsplatsstrategi effektiviserar kunskapsarbete

En arbetsplatsstrategi syns som ett bra resultat i företaget samtidigt som medarbetarna och kunderna är nöjda. En bra arbetsplatsstrategi definierar hur arbetsmiljö, ledarskapsmetoder, IT-verktyg och andra faktorer som stöttar att kunskapsarbete genomförs.
De mest framgångsrika företagen ser de här faktorerna som en tjänst för sina medarbetare och erbjuder en flexibel plattform för kunskapsarbete baserat på medarbetarnas individuella behov.

Du kan följa Martelas resa mot mer produktivt kunskapsarbete i vår blogg och i våra nyheter. I vår blogg kommer vi exempelvis att diskutera följande ämnen:

  • Den optimala arbetsplatsen för mer produktivt kunskapsarbete (en kontinuerlig process)
  • Molnet gör tid och plats irrelevant (pågående)
  • Arbetsplatsen som en tjänst (nästa steg)


Om du behöver hjälp med definition av din arbetsplatsstrategi, så finns vi här för att hjälpa dig. Våra tidigare blogginlägg kanske också kan vara av intresse för dig:  

Att designa tillsammans är halva jobbet

Working environment as a management tool

En lyckad arbetsplatsförändring

Share this page