Country

Förändringsledning på olika våglängder

Blog: Eeva Terävä, Head of Workplace Development, Martela

Diskussionen om aktivitetsbaserade kontor går het just nu. I mitt arbete som konsult inom arbetsmiljöförändring påträffar jag ständigt baksidan till hypen, det vill säga rädslan att man mitt i denna förändringsiver glömmer bort att ta hänsyn till medarbetarnas grundbehov.

Synpunkterna på nya arbetsmiljöer varierar från den ena extremen till den andra: från de livliga innovatörerna till de som behöver lugn och ro. För en del av oss är öppna men fullproppade kontorslandskap med delade arbetsstationer och informella mötesplatser det värsta tänkbara scenariot, medan andra är eld och lågor över hur den nya mångsidiga arbetsmiljön har förändrat arbetssätten och skulle aldrig vilja återgå till det gamla.

Också finländska forskare har nu noterat dessa olika synpunkter gällande arbetsmiljöförändringar. 

Jaana Näsänens färska avhandling belyser på ett intressant sätt hur människor kan mena olika saker när de talar om samma lokalförändring. Avhandlingen menar att diskussioner som försvarar lokalförändringar ofta hamnar på en strategisk nivå och ger inga konkreta förslag på hur de nya lokalerna egentligen främjar innovation och givande möten. Förändringsmotståndarna å sin sida skapar visioner av förändringen där rätt sätt att utföra arbetet förhindras och att ens närmaste kollegor är svåra att hitta. Det är svårt för de här två olika grupperna att mötas på mitten. 


Min fas som förändringsmotståndare

Idag är förändringar i arbetsmiljön vardag för mig, men det har inte alltid varit så, tvärtom.

Efter min examen arbetade jag som forskare och spenderade mycket tid vid mitt skrivbord med att arbeta på rapporter och analyser som krävde stor koncentration. Efter ett företagsköp fördubblades plötsligt vår personal och alla arbetsstationer skulle delas eftersom beslutsfattarna antog att vi alla hade likadana mobila arbetsuppgifter som de. På den tiden representerade jag förändringsmotståndarna. Strax efter arbetsplatsförändringen lyckades jag få en egen arbetsstation i kontorets lugnaste hörn medan det rörligare högljudda gänget samlades i kontorets andra ände.  

Nu många år senare har jag bytt sida och arbetar med arbetsmiljövisionärerna som beundrar och vurmar för nya fantastiska lokaler, där interaktion, innovation och samarbete är mycket lättare än tidigare. Detta är naturligt för mig eftersom också mitt arbete har förändrats: jag sitter numera endast en femtedel av min arbetstid vid min arbetsstation, resten av tiden spenderar jag i möten, kundbesök eller olika typer av evenemang.


Hänsyn till allas behov

Det är svårt att se saker och ting ur olika perspektiv.  

Vi förhåller oss alla på olika sätt till förändringar – en del mer emotionellt, andra mer förnuftigt. En del människor stimuleras av variation och har därför lätt att anpassa sig till förändringar medan andra blir stressade och känner sig mer osäkra. 

Visionärer lyckas ofta se den stora helheten och hur förändringen kommer att påverka hela organisationen. Praktiskt inriktade personer är ofta mer intresserade av detaljer, som exempelvis var deras arbetsstation ska ligga, vilken typ av arbetsstol de ska få eller vilket sorts golv kontoret ska ha. 

Det värsta man kan göra vid en förändring är att endast se saker ur sitt eget perspektiv. Därför är det inte tillräckligt att bara prata om förändringen eller planera och implementera den baserat på behoven i endast en grupp. Man måste ta hänsyn till alla medarbetare så att både de som är entusiastiska och innovativa samt forskarna som söker lugn och ro, kan hitta sin plats på det nya kontoret. 

 

Eevas blogg publicerades ursprungligen på Rapals webbplats.

Läs gärna även:

Utveckling av kontorslokaler är en kontinuerlig process
Fem viktiga steg för en helt ny strategisk arbetsplatsplanering
Arbetsplatsstrategin är viktigare än du tror


Kontakta oss för mer information

 

Share this page