Country

Saker som gör skillnad

Martela är en professionell leverantör av möbler för vårdmiljöer. I vår omfattande kollektion hittar du alltid rätt produkt för dina specifika behov, oavsett om det gäller entrén till ett vårdhem eller matsalen på ett äldreboende. Våra möbler har formgetts för att vara vackra att se på, men är också hållbara och funktionella. Stolar avsedda för vårdhem har avtagbar klädsel och effektiva fuktskydd. Den ergonomiska designen tar hänsyn både till vårdtagarens och till personalens behov.
 

Material

Även om möbler som används i offentlig miljö får utstå mycket slitage, så är inte ett högt Martindale-tal det enda att ta hänsyn till. Slittåligheten är visserligen viktig, särskilt i miljöer med aktiva och rörliga användare, men i vårdmiljöer kan andra egenskaper vara av större betydelse.

I många fall behöver klädslarna på soffor och fåtöljer kunna tvättas, ibland dagligen. Därför är det av största vikt att klädseln är enkel att ta av och sätta tillbaka, och att tyget inte krymper i tvätten. När det gäller flamsäkerhet kompromissar vi aldrig. Alla textilier som vi använder uppfyller eller överträffar offentliga krav och bestämmelser.

Högkvalitativ klädsel är inte tillräckligt; det avgörande är vad som finns under den. Som stoppning använder vi därför bara foam som är flamsäkert och lämpligt för offentlig miljö.

I vissa av våra möbler använder vi också thermoelastiskt skum som formar sig efter användarens kropp. Materialet ger en komfortabel och säker sittupplevelse samtidigt som det bidrar till förbättrad blodcirkulation om användaren är stillasittande. Som skydd för stoppningen använder vi fuktskyddande barriärmaterial enligt sjukhusstandard. Det gör möbeln till en bra investering som kan användas under lång tid framöver.

Färg

Det är välkänt att äldre personer med minnesrelaterade åkommor ofta har svårt att skilja på färger. Därför är det viktigt att ett rum har tillräckligt med kontraster. Starka och klara kulörer hjälper användaren att urskilja möblerna och se var man kan röra sig fritt.

Genom att använda olika tyger, mönster och färger på möblerna underlättas synuppgiften och det blir enklare för användaren att ta sig fram. Användningen av färger bidrar också till att minska institutionskänslan; om alla möbler i ett stort rum ser likadana ut så känns det ju inte särskilt hemtrevligt, eller hur?

ERGONOMI

Vi som är friska och rörliga tänker inte så mycket på ergonomin hos våra vardagsmöbler. Vi tycker ofta att det är skönt med en låg stol med små armstöd och smäcker design. Vi fokuserar gärna mer på utseendet än på funktionaliteten. Det är en inställning som förändras i takt med att vår rörlighet och funktion blir sämre.

Ju mindre rörliga vi är, desto viktigare blir ergonomiska hänsynstaganden. Till slut spelar inget annat någon roll. Om du inte längre kan ta dig i eller ur stolen själv utan hjälp, så blir stolen oanvändbar och ett slöseri med utrymme – hur snygg den än är.