Country

Historien tar sin början 1945

 

 

"On New Year's Eve 1937 I had an animated conversation with the head sawmills at his home. He said that Finland would never be able to export anything other than sawn timber. I objected to this, saying that I could make furniture, for example, and export it too."

- Matti S. Martela

Ett bra koncept

Matti S. Martela var inte passionerat intresserad av kontorsmöbler. Han var inte arkitekt, inte designer och inte heller arvtagare till en möbelfabrik. Nej, när han grundade Martela på 1940-talet gjorde han det för att han hade en bra affärsidé. Så här efteråt kan vi konstatera att den fortfarande håller. Stolar och bord behövs nu också – men det som är långt viktigare än en enstaka möbel, är att vi kan erbjuda ett bra koncept. Det är grunden för vår verksamhet än i dag.

Martelas framgång, vår förmåga att växa och att klara även konjunkturnedgångar – bygger på Matti Martelas principer. Design, inredning och möbeltillverkning måste skötas affärsmässigt. Man måste marknadsföra och sälja. Man måste finnas där affärerna finns. För oss innebär det att vi verkar inom en rad områden, eftersom vi vill kunna erbjuda ett helhetskoncept. Kontor, skolor, vårdhem och hotell men också teatrar och konserthus. Finland är vår hemmamarknad från vilken vi har expanderat österut, västerut och söderut, in på den europeiska marknaden.

Trenderna förändras hela tiden. De kommer och går. Vi på Martela har alltid haft missionen att skapa miljöer som håller i längden och som känns aktuella även i morgon. Vi har erfarenheten som krävs. Vi kan förlita oss på vår framgångsrika historia och allt som vi har lärt oss – också en och annan läxa… – när vi nu designar våra framtida möbelklassiker.

 

 

 

Martelas film om att sitta från 1970

Share this page