Skolverket

Skolverket grönskar på ny adress

I oktober gick flyttlasset  för 350 medarbetare på Skolverket. Efter att under många år ha verkat på två olika stockholmsadresser slog man äntligen ihop sina påsar i det gamla tingshuset på Fleminggatan. Martela står för många av möblerna i en inredning där nutid möter dåtid.

Fastighetskonsulten Niras höll i projektet och för inredningen svarade Skolverkets egen projektledare Frida Åström, tillsammans med Ulla Bladh på Tema arkitekter & inredning. Förutsättningarna var, milt sagt, speciella.
– Det nya kontoret ligger i ett K-märkt hus med många restriktioner. Bland annat finns ett fantastiskt trapphus i stucco lustro, där vi i princip inte fick göra någonting. Möjligheterna till ingrepp i planlösningen var också begränsade, vilket gjorde att vi har fått arbeta med ett flertal befintliga rum med rundade väggar. I interiören finns även många björkpaneler och fönsterfoder i furu som heller inte fick röras, berättar Ulla Bladh.

Växter som inredning

Projektet innebar också en omställning från individuella cellkontor till en större andel öppna kontorsytor. Efter flytten jobbar hälften av medarbetarna i storkontor.
– Det här har påverkat hur vi har arbetat med färgsättningen. I de individuella kontoren, i mötesrum och i «tysta rum» har vi valt mustiga kulörer på väggarna – lila och rött. I storkontoret har vi istället valt ljusa och lugna neutraler, beskriver Ulla Bladh.
De mustiga kulörerna återkommer hos stoppmöblerna i den stora kontorsloungen och i mötesrummen samt hos textilierna i matsalen. De kontrasterande ljusa och mörka partierna binds samman av klargröna «stick» i form av arbetsplatsarmaturer och dekorationsväxter, bland annat en variant på svärmors tunga planterad i långbänk. Tanken är att de ska växa på höjden och bilda naturliga skärmväggar i loungen, förklarar Ulla Bladh. Också i trapphuset har man lyckats binda upp temat med hjälp av en grön växtvägg.

Från kontor till lounge

Möjligheten att välja Martela fanns genom Skolverkets FMV-avtal och i det färdiga projektet finns Martela representerat i många olika rum: Förvaringen Combo i grått och vitt samt eldrivna skrivbordet Pinta med bordsskärmen WM på arbetsplatserna, smidiga hörsalsstolen Roy i konferensutrymmena, Menu bord och stolar i matsalen och Movie sittmöbler, flankerade av sidobordet Trailer, i loungedelen.
– En av utgångspunkterna var att vi skulle försöka återanvända så mycket som möjligt av befintliga möbler för att undvika resursslöseri, berättar Frida Åström.
Detta resulterade i att man valde att behålla befintliga möbler i de enskilda kontorsrummen medan de öppna kontoren möblerades med ny kontorsinredning från Martela. Valet av Pinta och Combo gjordes efter en provmöblering.
– Referensgruppen har varit med och tyckt till om samtliga val och vi är jättenöjda med resultatet. Som projektledare tycker jag också att det har flutit på väldigt smidigt med Martela, snabba besked och bra service, säger Frida Åström som har sin favoritmöbel i loungen:
– Moviesofforna i olika röda toner är härliga! Loungen används mycket och personligen är jag också mycket förtjust i matsalen.

Balans mellan funktion och form

Även Ulla Bladh är nöjd med resultatet:
– Det är en utmaning att jobba med ett kulturminnesmärkt hus. Samtidigt som vi ska bevara så vill vi ju också skapa en väl fungerande arbetsplats med samtida känsla. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Extra roligt är att det estetiska inte har behövt stryka på foten för funktionen. Ibland är det så mycket fokus på funktion att estetiken hamnar i bakvattnet, men så har inte skett här. De båda följs åt på ett fint sätt. Här fi nns inget som kan uppfattas som «fult». Och det känns väldigt bra!